Heb je flavonoïden nodig? Volgens wetenschapper en nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi wel. Ooit noemde hij ze Vitamine P, toen hij nog niet wist wat hij precies had ontdekt. Wat zijn flavonoïden eigenlijk en waarin kun je ze vinden?
Wetenschapper Albert Szent-Györgyi dacht een nieuwe vitamine te hebben gevonden toen hij scheurbuik wilde genezen met alleen vitamine C. Toen dit niet lukte, ontdekte hij dat citroenen geven aan iemand met scheurbuik wel werkte, en er dus buiten vitamine C nog een andere vitamine moest zijn die hielp bij genezing. Uiteindelijk bleek dit geen vitamine, maar waren het flavonoiden. Scheurbuik bleek te genezen met een combinatie van vitamine C en flavonoïden.
Waar zitten flavonoïden in en wat doen ze?
Je kunt flavonoïden vinden in vruchten, zoals bosbessen, maar ze zitten ook in groenten, cacao en bloemen. De smaak en de kleur van voedingsmiddelen worden erdoor beïnvloed. Verder kunnen flavonoiden je samen met vitamine C van scheurbuik af helpen. De kans is echter klein dat je dat krijgt. Wel zijn flavonoiden essentieel voor de verwerking van vitamine C. En, even wat wetenschappelijks tussendoor: ze zijn nodig voor het handhaven van de integriteit van de capillairwanden. Tot slot zijn het krachtige antioxidanten.
Hoe gebruik je ze in het dagelijks leven?
Je kunt door groenten en fruit te eten (en dus ook cacao – kom maar op met die chocola!) genoeg binnenkrijgen. Een kop thee van (al dan niet geneeskrachtige) kruiden die flavonoïden bevatten kan ook goed voor je zijn.
Zijn het nu flavonoïden, flavonoiden of flavonoids?
De laatste term is juist in het Engels, de eerste term, flavonoïden, is juist in het Nederlands. Zoekmachines zullen eerder flavonoiden herkennen als zoekterm, vanwege het trema op de i.
Is de magnetron gevaarlijk voor flavonoïden?
Ja, de hoeveelheid flavonoiden kan inderdaad verminderen bij magnetrongebruik. Lees hier meer over in de special over de magnetron.
Geef een reactie